Antena Căutare

Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul

O tradiție veche de mai bne de 2.000 de ani este încă păstrată în Dunărea de Jos. Ritualul este respectat în Joia Mare.

colaj preoți în biserică pregătindu-se de ritualul spălării picioarelor în joia mare, cruce de lemn în lumina apusului, carte bisercească Galerie
Arhiepiscopul Dunării de Jos respectă un ritual vechi de peste 2.000 de ani | Shutterstock, YouTube

În Joia Mare, la Catedrala din Galați, se respectă ritualul spălării picioarelor.

Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii sărmani

Părintele Casian săvârșește ritualul spălării picioarelor la Catedrala din Galați. Potrivit unei surse, acest obicei datează de peste 2.000 de ani și încă este păstrat în Dunărea de Jos cu sfințenie.

Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri

Acest gest este luat exemplu de la Iisus Hristos, care la Cina cea de Taină a spălat picioarele ucenicilor Săi.

Astfel că, după Liturghie în Joia Mare, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, leapădă veșmintele bisericești, ia un prosop, un vas cu apă și curăță și sărută picioarele a 12 copii.

Gestul făcut de arhiepiscop este unul de smerenie, dar și de curățare atât exterioră, cât și interioară.

Citește și: EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE

Înaltpreasfințitul Casian rostește următoarele cuvinte în timp ce spală picioarele copilașilor: „Doamne, dăruiește-mi în loc de cuvinte ștergarul Tău și smerenia Ta... cu o lacrimă să șterg răul pe care cu voie sau fără de voie l-am produs cuiva! Așază-ne pe toți la Cina cea de Taină, ca să rămâi în noi!”

Acesta spune despre ritualul sacru că are patru înțelesuri, care ne aduc mai aproape de Dumnezeu:

Citește și: În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos - Punte între cer şi pământ"

„Spălarea picioarelor are în vedere o curățare totală: spirituală și trupească. Acest ritual are patru înțelesuri: primul să curățăm gândurile, în al doilea rând trebuie să ne sfințim sufletele, în al treilea rând dă îndepărtăm praful păcatelor noastre cum îndepărtăm în case praful de pe obiecte, în al patrulea rând să învățăm de la Domnul că cel mai mic este tot atât de important ca și cel mare.

Mântuitorul nu a separat oamenii între mari și mici, ci El care este cel mai mare a luat locul celui mai mic, ca între cel mai mic și cel mai mare să se așeze comunicarea, frățietatea și dragostea.”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Masa de Paște la români 2024. Cât costă preparatele pentru masa de Paște dacă alegi să le comanzi

Aceste cuvinte vin să rezume înțelesul sărbătorilor Pascale și să întărească voința credincioșilor întru Hristos.

De asemenea, după încheierea ritualulu, copiii primesc binecuvântarea preoților, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte dulciuri și produse de igienă. În total, 500 de familii, adică 4.300 de vârstnici și 2.300 de copii, primesc în perioada de dinaintea sărbătorilor Pascale din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos alimente, haine, încălțăminte.

Citește și: Prohodul Domnului 2024. Ce semnificație are și când se citește în biserică

Potrivit sursei menționate anterior, valoarea acestora se ridică la aproximativ 500.000 de lei.

Sărbătorile Pascale sunt încărcate de emoții și simbolism. Este momentul ideal pentru a arăta empatie celor din jur și pentru a renunța la iubirea de sine pentru a le dărui și celorlalți.

Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri... Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hrist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x